Krönika: Att hamna i ett register är inte det värsta som har hänt romerna

romer

Efter DN:s scoop i måndags är det liberala mediasverige i uppror. DN:s ledare skriver att ordet rasism ofta används lite slarvigt på diverse främlingsfientliga fenomen, men nu har något inträffat innanför landets rike där ordet med rätta kan användas. Det är allvarligt. Måttet är rågat, med andra ord. Men ledaren låter också läsaren förstå att detta är en skandal som inte liknar något annat; detta är något av ett undantag.

Problemet med liberalernas reaktion på scoopet är att rasism inte är ett undantag. Det är en vardaglig sak i vårt svenska samhälle, liksom i de flesta västerländska samhällen. Genom Sveriges migrationslagar agerar poliser utefter en rasistisk lagstiftning varenda gång de till exempel tvångsdeporterar en flykting tillbaka till förföljelse i hemlandet. Tvångsdeportering är alltså inte ett uttryck för en enskild polismans rasism, utan för den rasistiska struktur som lagen är med och upprätthåller i vårt land. Detta i kombination med ett klassamhälle som gärna kriminaliserar arbetarklassen, vilket polisregistret över romer är ett klockrent exempel på.

I klassamhället föds rasism. Detta är en uppenbar sanning som liberalerna aldrig någonsin kommer att vara intresserade av att utforska eller än mindre skriva ledarspalter om. Därför blir DN och alla andra liberaler, trots sina fina ord, aldrig några riktiga antirasister, även om dessa såklart önskar sig en perfekt marknadsanpassad, regnbågsfärgad värld. De kan reagera på orättvisor, men aldrig formulera trovärdiga lösningar på desamma.

Scoopet är ett viktigt sådant och naiva liberaler som chockas av detta kommer antagligen att fortsätta diskutera rasism inom polisen ett bra tag. Detta är bra. Problemet är att desamma aldrig kommer att komma fram till att detta är något annat än ett enskilt dåligt beteende bland Skånepolisen, inom en i övrigt viktig myndighet. Eller som DN skriver: ”det är en skam för Sverige att det är polisen – själva hjärtat i rättsstaten – som håller den rasistiska mardrömmen vid liv.” Det är ju denna (rätts-)stat i vilken polisen utgör “hjärtat”, som är grundproblemet.

- Sara Svensson

flattr this!